Tips voor het correct aanbrengen en onderhouden van antifouling

Antifouling

Voor boten die altijd in het water liggen, is het aanbrengen van antifouling heel belangrijk. Het voorkomt biologische aanslag op boten en de nadelige effecten die daardoor kunnen ontstaan. Het is dus wel belangrijk dat het aanbrengen en het onderhoud ervan op de juiste manier uitgevoerd wordt, wat niet altijd het geval is. Daarom volgen nu een aantal handige tips die van pas kunnen komen.

De gewenste temperatuur

Net als bij normaal verven is het belangrijk dat dit niet gedaan wordt onder koude weersomstandigheden, want anders kan de verf niet goed drogen. Tegelijkertijd mag het ook niet te warm zijn, want dan droogt de verf juist te snel en kunnen er barsten ontstaan. Om dit te voorkomen, is een temperatuur van ongeveer 15 graden Celsius gewenst.

Het juiste gereedschap

Om de verf goed aan te brengen, wordt aangeraden een vachtroller te gebruiken. Vergeet alleen niet eerst goed te kijken of de roller wel gebruikt kan worden met dit soort verf. Ook gaat een vachtroller binnen korte tijd erg pluizen, dus het is handig om er altijd meer dan een bij de hand te hebben.

 

De beste antifouling

Als het gaat om de soorten verf, dan zijn er veel om uit te kiezen. Vroeger zaten er in de meeste verven giftige stoffen zoals koper en tin, die slecht zijn voor het milieu. Tegenwoordig zijn er veel milieuvriendelijkere soorten op de markt, zoals siliconen en onderwaterverf. De regelgeving rond giftige antifouling wordt ook steeds strenger, dus des te meer reden om te kiezen voor deze milieuvriendelijke alternatieven.

 

Het proces

Plak van tevoren plekken af waar geen antifouling mag komen. Verder is beschermende kleding ook van belang, aangezien er met chemisch materiaal gewerkt wordt. Als alles in orde is, kan het aanbrengen van de antifouling beginnen. Als na het aanbrengen van de eerste laag het eenmaal droog is, is het handig om nog een tweede laag aan te brengen voor extra goede bescherming. Vergeet niet na afloop de spullen weg te gooien bij het chemisch afval.

 

Het onderhouden

De verflagen zullen na verloop van tijd langzaam loskomen, dus het is belangrijk om ze met enige regelmaat te vernieuwen. Als het eenmaal zover is, moet de oude laag wel eerst verwijderd worden. Sommige soorten antifouling vergaan vanzelf, maar anders moet het handmatig verwijderd worden. Hiervoor kan antifouling remover gebruikt worden, wat de verflaag afzwakt. Daarna kan het simpelweg worden verwijderd met behulp van een verfkrabber.